Esimerkki kuinka muutto voi mennä pieleen, mutta se olikin onnellinen sattuma, eli tarina siitä miten muutin Lapinlahdelle.

20.02.2019

Eli muutin viimevuoden heinäkuun alussa Iisalmeen, ja tarkoitus oli vaihtaa asunto sellaiseen missä ei ole Blues Kitaristia yläkerrassa, joka on muuten ihan hyvä laulaja, muttei osaa soittaa lainkaan kitaraa. Joten päätin vaihtaa asunnon hivenen edullisempaa, ja muuttaa Iisalmen ydinkeskustaan. 

Eli sopiva asunto löytyi, asuntoa vuokrasi Kajaanista Iisalmeen muuttanut eläkkeellä oleva kieltenopettaja, joka kaikin puolin vaikutti aluksi normaalilta. Mutta sitten kun allekirjoitettiin vuokrasopimus, niin alkoi tapahtua, tai siis ei tapahtunut, tämä rouva ei suostunut luovuttamaan minulle asuntoon avaimia sovitusti, ennen kuin kirjoitettaisiin vuokrasopimus uusiksi, hänen valitsemillaan lisäehdoilla. Elikkä vuokrahuijari oli tämä vanha mummo koijari.

Ja tämä selvisi minulle viisi päivää ennen sen kuun vaihdetta, jolloin minun olisi pitänyt muuttaa. 

Tällä rouvalla oli tälläisiä lisäehtovaatimuksia ennen kuin hän luovuttaa minulle avaimet sovitusti asuntoon, kuin minun olisi pitänyt ottaa asuntoon 170 000 euron arvoinen kotivakuutus, ja hänen mukaansa minun olisi pitänyt vaihtaa vakuutusfirmaa, koska Op:n kotivakuukseni oli huono, kun ne eivät myönnä tälläisiä kotivakuutuksia, minun olisi pitänyt maksaa hänelle 200 euroa enemmän vuokraa kuussa mitä olimme kirjallisesti vuokrasopimuksessa sopineet. Minun olisi pitänyt maksaa hänen mukaansa myös taloyhtiön vakuutukset, hänen kirjanpitäjänsä maksut, asunnon remonttikulut (tosin hän ei ollut valmis näyttämään asuntoa, edes todistaakseen että siellä olisi jotain remonttia tehty, kun olimme vain puhuneet siitä, että minun mielestäni keittiönhana tulisi korjata ennen muuttoa), muita ehtoja olivat että käyttämäni Helen sähköyhtiö olisi pitänyt vaihtaa parempaan, koska hänen mukaansa Helen myy sähköä niin halvalla, että Helenin tarjoama sähkö on huonompilaatuista kuin hänen käyttämän sähköyhtiön sähkö ja hän vaati minua vaihtamaan sähköyhtiötä hänen käyttämään sähköyhtiöön, jonka sähkö oli kallimpaa, ettei hänen asuntonsa mene pilalle Helenin "huonolaatuisesta" sähköstä, muita ehtoja oli, vuokrasopimukseen olisi pitänyt kirjata ylös, että en harrasta asunnossa seksiä, asunnossa ei käy kylässä ihmisiä jotka tupakoivat ja omistavat lemmikkieläimiä, vaikka eivät olisi tupakoineet asunnossa edes parvekkeella, ja lemmikkieläimiä eivät olisi kyläilessään ottaneet mukaan. Hän vaati että olisi pitänyt kirjata ylös että vahdin, että vieraani tupakoivat 40,5 metrin päässä taloyhtiön tontilta. Hän vaati myös, että kirjallisesti sovitaan, että hänen minulle vuokraaman vuokra-asunnon hallintaoikeus jää hänelle, eikä siirry minulle asunnon vuokraamisen myötä, sitten kun huomautin, että asunnon omistusoikeus ja asunnon hallintaoikeus on eri asia, ja vuokralainen yleensä saa vuokraamaansa asuntoon hallintaoikeuden, kun laki sen näin määrittelee, ja sitä myöten vastuun asunnon kunnosta, hän sanoi, en koskaan luovuta sinulle asuntoon hallintaoikeutta. Näiden kommenttien jälkeen kysyin, tältä henkilöltä tietääkö hän kuka on suomen presidentti tällä hetkellä ja hän vastasi Ukihan se on (Uki=Urho Kalevi Kekkonen). Ja tämän jälkeen alkoikin, kiivas asunnon etsintä. 

Mutta nyt voimme kysyä mikä meni pieleen Iisalmelaisilla vuokranantajilla,  kun en löytänyt asuntoa Iisalmesta, vaikka siellä on vapaita asuntoja pilvin pimein, koska kun selitin tätä asiaa heille, he välittömästi ajattelivat, että vika on minussa. Eikä tässä vuokrahuijauksen tehneessä henkilössä, eräs yritys kieltäytyi näyttämästä minulle asuntoa, jota se vuokraa ja mainostaa yrityksensä pihassa isolla kyltillä, he suostuivat näyttämään minulle asunnon toinen päivä helmikuuta kun oli tarkoitus muuttaa 31.1. ja sanoin heille, että minun on muutettava tällöin.  Eli vaihtoehdot oli, suunta naapurikuntaan, ja sieltä löytyikin mukava hiljainen asunto, ja vuokranantaja joka selvästikin halusi ihan oikeasti vuokrata asunnon ja osasi ajatella omilla aivoillaan.

No palaillaanpas näihin Iisalmelaisiin henkilöihin, jotka eivät halunneet vuokrata minulle asuntoa vaikka olin joutunut vuokrahuijauksen uhriksi, sen jälkeen kun toinen heistä kuuli, että minulla oli varaa ajaa taksilla Iisalmesta Lapinlahteen katsomaan asuntoa, hän olisi heti kelpuuttanut minut vuokralaisekseen. Ja entäs tämä toinen jolta yritin vuokrata asunnon, niin uskomatonta kuin onkin, he soittivat minulle 1.2. ja tarjosivat mahdollisuutta nähdä asunto, mutta en tietenkään enää ollut kiinnostunut asunnosta, koska olin edellisena päivänä muuttanut. Minun teki mieli kysyä, onko hän tosissaan, vai taasko vain tälläinen Iisalmelainen vuokrahuijaustapaus,, mutta hän oli tosissaan. Eli mitä meni pieleen? 

A. Kannattaa takoa silloin, kun rauta on kuumaa, jos sinulla on vuokra-asunto, johon etsit vuokralaista ja henkilö tarvitsee vuokra-asunnon, kannattaisiko se vuokrata hänelle ennen kuin hän on muuttanut muualle? 

B. Ei kannata olla ennakkoluuloinen, joskus kannattaa takoa, silloin kun rauta on kuumaa. 

C. Luojan kiitos, tästä vuokranantajasta mikä nyt on, hän ymmärsi että kaikki kuvataiteilijat eivät ole sellaisia että ryyppäisivät ja rälläisivät, vaan itseasiassa ovat yrittäjiä ja itsensä työllistäjiä. 

D. Asunto kannattaa esitellä, ennen kuin henkilö on muuttanut. Tuote siis kannattaa myydä, ennen kuin asiakas on löytänyt vastaavan tuotteen muualta. Ja jos tuote ei ole tarjolla silloin, kun asiakas sitä tarvitsee, on oletettavaa että asiakas ei ole kiinnostunut jatkossakaan kyseisen firman, edes muista tuotteista. 

E. Ja tärkein kaikista, asiallisen näköiset mummot voivat olla edunvalvonnassa tai edunvalvonnan tarpeessa. Ja se asia tuli itseasiassa tarkistettua, ja nyt tiedän että edunvalvonnassa olo tiedot ovat julkisia. Joten kiitos vain Sipilä, ilmeisesti olette leikanneet, edunvalvonnastakin varoja. 

Joten ei ole sellaista asiaa, joka ei voisi mennä pieleen, kyse on lähinnä siitä kuinka asian ratkaisee. 

Ja nämä muutamat viikot mitä olen asustellut Lapinlahdella ovat näyttäneet että tämä sattuma olikin mukava sattuma, Lapinlahdella on mm. oma kuntosali, joka on Lapinlahden asukkaille ilmainen. Joten olen jo säästänyt 440 euroa vuodessa sillä, kun muutin Lapinlahdelle, koska Iisalmen kuntosalien vuosimaksuja eikä Iisalmen ryövärivuokria, tartte enää maksaa.

Eli tämä vanha koijarirouva, joka tekee vuokra-asuntohuijauksia käytti ns. kovan myynnin taktiikkaa. Se ei ole ikinä hyvä valinta. Minä ilmeisesti näytän niin söpöltä, ja synnynnäisestä laskimomuutoksestani johtuen (joka sijaitsee pikkuaivoissani ja kerran aiheutti minulle aivoverenvuodon), kävelen huterasti, niin tämä koijarimummo luuli etten osaa tästä vammastani johtuen ajatella, koska en pysty liikkumaan samalla tasolla kuin muut, mutta tosin kävelen vielä omilla jaloillani.  Mutta aion asiaan palailla rikosilmoituksen kautta, ja sitten tämä vanha koijarirouva voi miettiä, kannattiko käyttää kovan myynnin taktiikkaa, vuokra-asunnon hinnoittelussa. 

Ja myös normaalissa myyntityössä on tämä sama homma, jos myyjä sortuu kovan myynnin taktiikkaan, asiakassuhde katkeaa ennemmin tai myöhemmin, kyse on vain ajankohdasta, mutta se katkeaa jossain vaiheessa. Ja tämänkaltainen myyntityö tulee yleensä kalliiksi ja tämän takia yrityksillä yleensä on oikeusturvavakuutukset. Valitettavan moni yrityskin luulee  aivan kuten tämä koijarirouvakin, että sopimuksia kun ruvetaan väsäilemään, että keskinäisellä sopimuksella voidaan ohittaa lainsäädännön vaatimukset. Mutta tosiasiassa lainsäädäntö on aina pakottavaa, ja jos sopimuksessa on pakottavan lainsäädännön vastaisia kohtia, sopimus on pätemätön, vaikka siinä olisi allekirjoitukset ja viimeistään oikeudessa kaatuu sopimukset jotka on kirjoitettu olemassa olevan lain vastaisesti, ja jos oikeudessa vastapuoli voi näyttää toteen että epäreiluista sopimuskohdista on tullut haittaa, se se vasta kalliiksi tuleekin. Joten pitkällä tähtäimellä kovan myyntityyli ei kannata, se tulee kalliiksi. Mutta jos onkin tälläinen tilanne, että on juridisesti pätevä sopimus, joka on kirjoitettu lain mukaan, kuten minulla tämä vuokrasopimus, ja toinen osapuoli ei noudata sitä (eli se koijarirouva), mitäs sitten, jos on kirjoitettu sopimus ja toinen ei noudata sitä, nollautuuko sopimus siten itsekseen. Näin ei käy. 

Mikäli sopimus on sovittu lain mukaan ja toinen osapuoli päättää olla noudattamatta sopimusta, se se vasta kalliiksi tulee. Koska paukut on silloin sillä, joka on omat velvoitteensa täyttänyt. Joten kun tehdään myyntiä tai mainontaa, ei kannata luvata liikaa. Pitää luvata vain sen verran mitä pystyy täyttämään. Mainonnassa ei kannata luvata mitään, edes otsikossa, koska esim. sähköpostiin tullut mainos, katsotaan tarjoukseksi. Minulle tuli sähköpostiin mm. tälläinen mainos, jossa luvattiin minulle, täysin ilmaista lainaa.. okei..mä mietin, aika mahtava tarjous, laina jota ei tartte maksaa takaisin tai toisen tulkinnan mukaan, se on laina josta ei tarvitse maksaa korkoa eikä muita kuluja.  Joten, sopimukset on pitäviä, ne kannattaa pyrkiä aina kirjoittamaan lain mukaan, eikä lainhengen mukaan, niin ei tartte yksityiskohtia hioa sitten - missäs muualla, kuin oikeudessa. Okei, mitenkäs tämä muuten liittyy kokoomuksen mainokseen, autot kuuluvat teille. Sitä itseasiassa voidaan pitää sitovana lupauksena/tarjouksena, mutta onneksi he halusivat vain "herättää keskustelua". 

Koska koijari rouvan kanssa tekemäni vuokrasopimus oli pätevä, ja koska tilanteesta aiheutui minulle kuluja ja muuta haittaa, voin lähteä hakemaan korvausta oikeuden kautta. Saattaa olla aika hankala saada koijarin vuokratuottoja asunnosta tuolla tyylillä. 

Hetkinen, mietitäänpä vähän mainontaa. Mitä voisi olla kovan linjan markkinointia.. hmm, tätäpä pitääkin miettiä, kovan linjan markkinointia ei voi olla, koska markkinointi on viestintää. Kovan linjan markkinointi voisi olla jotain, jossa lupaillaan että esim. minä olen suomen kovin copywriter, ja jos teet näin ja näin, ja noudatat oppejani, sinäkin voit menestyä. Ensimmäinen kuukausi vain euron, voit perua tilauksen milloin vain, mutta seuraavat kuukaudet vuoden ajan maksavat 728 euroa, etkä voi katkaista tilausta kesken sopimuskauden... (tämä oli vain kuvitteellinen esimerkki).

Mutta tosiasiassa myyjä ei voi vaihtaa omaa tyyliään toiseen, myyjän oma henkilökohtainen tyyli toimii usein parhaiten. Tai kovan linjan markkinointia voisi olla tässä on lehtijutut ja todistukset siitä, että nämä ja nämä henkilöt pitivät minua suomen parhaana copywriterina viime vuonna. 

Mutta tosiasiassa copywriter on vain niin hyvä kuin edellinen työ on ollut. Ja koska esimerkiksi elintarvikealalla, sinulla on myyntidiili korkeintaan vain kolmeksi kuukaudeksi, copywriterikaan ei voi mainostaa itseään enää vuoden takaisilla meriiteillä, vuosi on ikuisuus markkinointialalla, siinä ehtii elintarvikealalla, markkinatilanne vaihtua jo neljä kertaa.. joten joku jos mainostaa itseään näillä yllä olevilla meriiteillä, eivät minua vakuuta, sillä jos se ala jolle teet mainoksen on nopeasyklinen, sinun täytyy olla myös valmis copywriterin ominaisuudessa kehittymään samassa syklissä. Elintarvikealalla copywriter ja muu markkinointitiimi voi mainostaa osaamistaan vain kolmen kuukauden näytöillä..