Lapinlahden terveyskeskuksen tuloautomaatti meni pieleen, koska se on laiton. Ja tuo kaveri joka on tämän tekstin alla, mä veikkaan että sen nimi on SOTE.

27.02.2019

Joo. Koska sattuneesta syystä jouduin muuttamaan Lapinlahdelle, myös minun hoitopaikkani Iisalmen Kunnanlääkäreiltä (muuten sotekokeilu -ja se toimi!) siirtyi Lapinlahdelle. Ja minulla on Kunnanlääkäreillä kirjoitettu resepti kipuun. Tämän kipulääkkeen nimi on Panacod. Ja kävin kysymässä ennen muuttoa, kuinka voin uusia reseptin jatkossa ja he sanoivat Kelan omakanta palvelun kautta onnistuu. No minä sitten tein työtä käskettyä ja laiton reseptin uusintaan, sitten kun tuli aika ostaa lääke, apteekista löytyy resepti Buranalle ja Panadolille. Minä arvelin että tässä on kai tapahtunut  jokin virhe, ja kävin kysymässä asiaa terveyskeskukselta, vastaus oli lääkäri on kirjannut koneelle että pitää käydä vastaanotolla jos todellakin haluan uusia tämän lääkkeen (ja vastaanotto aikoja ei ollut saatavilla muutamaan kuukauteen), koska tämä Panocod on kuulemma "kovaa" ainetta. Mutta minun mielestä se on kipulääke, joka ei muuten tehoa mitenkään erityisen hyvin kipuun. Enkä millään muotoa pitänyt Kunnanlääkäreitä mihinkään Tor-verkkoon verrattavana toimijana, niin ihan oletan että voin uskoa että heidän suositus siitä että Panacod on turvallinen kipulääke, pitää paikkaansa. 

Ja tässä yhteydessä vastaanottovirkailija kommentoi minulle, voithan sinä tietysti tilata päivystyksen kautta ajan lääkärille, jos sinä nyt oikeasti olet kipeä? Tässä vaiheessa kysyin onko Lapinlahdella yksityistä lääkäriasemaa, ja täällä sellaista valitettavasti ei ole. Siinä piti muutama kerta hengittää syvään, kun teki mieli kommentoida, että miksi minä haluaisin kipulääkkeen jos en olisi oikeasti kipeä, teki myös mieli kysyä tältä hoitsulta miksi et mennyt poliisikouluun, kun luonteesi puolesta sopisit sinne paremmin. ..? Mutta tällä kertaa osasin käsitellä vittumaisten ihmisten vittumaisuutta sortumatta vittumaisuuteen.

No minä, että kokeilempa miten pitkään menee, että saan asiallisen yhteydenoton terveyskeskuksesta, ja laitoin reseptin uudelleen Omakannan kautta uusintaan. Tällä kertaa, lääkäri oli vastannut omakantaan hylätty, ota yhteys terveyskeskukseen. Tähän prosessiin meni siis 4 viikkoa, ja tämän asian takia, olen tällä hetkellä käynyt terveyskeskuksen potilastoimistossa 3 kertaa, ja asia ei ole edennyt lainkaan, ja he luulevat että minä viitsisin käydä siellä tämän asian suhteen neljännen kerran. Okei... eli mitä vittua? Suomalainen terveydenhuolto systeemi on niin jumissa tämän Soten takia, etteivät ne pysty hoitamaan edes näin yksinkertaista asiaa kuin reseptin uusiminen, tyrimättä siinä. Kyllähän tämäkin episodi kertoo karua kieltä julkisen terveydenhuollon tosiasiallisesta tasosta. Ja jos Lapinlahden terveyskeskuksella on töissä lääkäreitä joilla ei ole oikeutta määrätä kaikkia lääkkeitä, tälläisten lääkäreiden työpaikka on sitten jossain muualla, kuin potilastyössä. Entäs lakien arvostus, sote lakia vasta väsätään, joten vanhat lait on yhä käytössä, vaikka toimintoja pyritään jo nyt sopeuttamaan tulevaan soteen. Eli kumpaa käytäntöä pitää seurata, jos asiaa arvioidaan lain kannalta, näitä uusia käytäntösuosituksia vai voimassa olevaa lakia? No tietenkin, voimassa olevaa lakia, kunnes uusi laki tulee tilalle. Lait kun tuppaavat olemaan voimassa niin pitkään kunnes ne korvataan muilla vastaavilla lailla ja asetuksilla, jotka siis ihan ihku oikeasti on kirjotettu lakiin, eikä mihinkään yhteisesti sovittuihin poliittisiin käytäntöihin, tai sote tavoitteisiin. 

Okei...?? Eli mitä meni pieleen, ensinnäkin tämä Lapinlahtelainen terveyskeskuslääkäri vaaransi potilasturvallisuuteni kun vaihtoi minulle kipulääkkeet minulta kysymättä sellaisiin, jotka eivät sovi minulle, koska hän ei soittanut minulle. Eli on potilasturvallisuuden vaarantamista vaihtaa henkilön lääkkeet ilman yhteydenottoa henkilöön. Ja koska minulla on useita lääkeaineallergioita ja Burana aiheuttaa minulle veriulosteita, niin en oikein aio käyttää sitä (kun taitaa olla minulla juuri se harvinainen vaiva mikä Buranan käyttöohjeissa sanotaan, ettei saa käyttää), muuten loppupelissä olen punasolu- ja verihiutale tiputuksessa sairaalassa, ja sitten tuleekin jo reseptin uusinnalle hintaa, ja uskallan väittää että sen jälkeen tulee vähän muitakin reseptejä kaupan päälle. Buranan kanssa on vähän niin, jos sitä ottaa niin, tietää tabletin ottaessaan, että kipu siirtyy hetkellisesti vain, ja se siirtyy paikasta A paikkaan B. Tai oikeastaan voisi sanoa silloin kipu siirtyy paikasta A. paikkaan P.

Tämän täytyy olla jonkin uusi kyseenalainen ennätys, jouduin tekemään Lapinlahden terveyskeskuksesta kantelun, vaikka en ole käynyt edes vastaanotolla, ja en aio mennäkkään kyseiseen paikkaan kuin ns. pää kainalossa. Ja minä kun luulin että lääkäri Jarmo --------- vastaanotolla käyntini oli koko suomalaisen terveydenhoitoalan pohjanoteeraus. Kun tämä tyyppi esim. selitti minulle että polvikipuni johtuu rintojeni suuresta koosta. Mutta käsittääkseni ne eivät ole niin isot, että olisin kompastunut niihin, ja sitä kautta olisin satuttanut polveni. Mutta sitten kun löytyi ammattitaitoinen lääkäri Kunnanlääkäreiltä, jotka osasivat laittaa minut polven ultraan, sieltähän löytyi nivelrikko, ja hoitona oli kortisonipistokset, mutta alan epäillä miten saisin tämän asian selitettyä Lapinlahden terveyskeskukselle, kun voihan olla heidän mielestään että kortisonikin on "kovaa"kamaa.  Mutta he päättivät siis määrätä minulle hyvin miedon panadolin (käytetään yleensä vauvojen kipulääkkeenä) hoidoksi polven nivelrikkoon,ja panadoliahan voi ostaa jo suoraan apteekista ilman reseptiä. Alan jo epäillä, että Kelan kevythoitomalli on jo otettu käyttöön....  Hei Pervot, siellä Tor-verkossa (ja tällä lausahduksella en todellakaan tarkoita Kunnanlääkäreitä, jotka osaavat hommansa, mutta kirjoitin täsmennyksen kun on vähän epävarmaa ymmärtääkö Lapinlahden terveyskeskus tätä asiaa), pitäisiköhän teidän perustaa sinne Tor-verkkoonne joku terveydenhoitopalvelujakin tarjoava alaosasto, kun ihmisillä on oikeasti tarvetta ihan tavallisiinkin lääkkeisiin,  itseasiassa olisi allergia aika tulossa ja tarvitsisin nenäsuihketta ja silmätippoja, (laittaisitteko postissa tulemaan, ja maksuhan lienee sitten bitcoineina?), mutta haluaisin sitten, silmätippani silmätippana, en juoman mukana....hei, tarjotkaa tekin, "kevythoito"mallia, tämä termihän teidän palvelut huomioiden sopisi moneenkin puuhaan. Eli teidän markkinointi termejä voisi olla kevyt hoito, hoito ja lopullinen hoito... mutta ei ne taitavatkin olla jo käytössä sote -ajureina toimivissa terveyskeskuksissa. Aika moni viittaakin niihin jo ns. kuolemantaloina, koska hoitoa sieltä -ei saa. 

Toinen homma terveyskeskusmaksu lakeja kun joskus väsäiltiin, oli laitonta vaatia käymään lääkärin vastaanotolla reseptin uusimisen takia, mikäli lääke on sellainen että se yleisesti ottaen uusitaan ilman lääkärin vastaanottoa, tällä haluttiin estää, että kunnat eivät kehittele terveyskeskus maksuista itselleen tuloautomaattia, ja näinhän täällä Lapinlahdella on tainut käydä. Ja mikäs se sote onkaan, sehän on maksuautomaatti, ja Sotehan on jo täysillä päällä, vaikkei lakia vielä ole edes väsätty eduskunnassa loppuun asti, piikki on jo auki näköjään kunnallisissakin terveyskeskuksissakin. Eli kiiiiiiitos Sipilä onnistuit tuhoamaan toverisi Orpon kanssa suomalaisen vanhusten ja yleisterveyden huollon systeemin, jo muutamassa vuodessa, ja se on saavutus, jonka suomalaiset tulevat muistamaan. Joten SOTE meni pieleen. Käytännön tosiasioita näköjään on jo että kunnallisetkin terveysasemat tekevät jo bisnestä. Koska Sote on Bisnes. (ja tämän lausahduksen muokkaamisessa käytin M. Nykäsen lentävää lausetta, joka oli osiin purettuna a on a. Lue aiemmatkii  jutut niin ymmärrät...)

Mutta onneksi tuossa lähellä on myös köyhien apteekki, itseasiassa ihan melkein apteekin vieressä, eli System bolaget Alko. Eiköhän sieltä helpotusta kipuun löydy tällekkin kuvataiteilijalle. Eli terveyden hoito systeemi toimii niin, jos sinulla on niin kovat kivut ettet saa nukuttua, itsehoito"lääkkeet" tulevat loppupelissä edullisemmaksi, ja alkoholihan vaikuttaa keskushermostoon kuten kipulääkkeetkin. Ja olen jo huomannut että alkoholi toimii hyvin lihasten rentouttamisessa, ja saan paremmin nukuttua, ja työkyky säilyy, ja koska olen kuvataiteilija, työkykyni itseasiassa vaan tällä lääkityksellä paranee. 

Itseasiassa kävinkin vertailemassa jo eri kipulääkkeitä, mitä sieltä kansan apteekista löytyy ja valikoima on verraton, valitsin tosin sen turvallisen ja varman Bacardin (my favorite -myös "viihdekäytössä"), ja itseasiassa tein pienen laskelman, jos otan illalla 1-2 alkoholiannosta, ennen nukkumaan menoa, hinnallisesti ajateltuna varsin kilpailukykyinen vaihtoehto tämä luontaislääkitys, kun huomioidaan turhat terveyskeskusmaksut + hukkaan heitetty työaika, mitä menee siellä juoksemiseen ja + itse lääkkeen hinta, mukaan laskien. Panacod lääkitykseen verrattuna muita etuja on että maha toimii hyvin, kun Panacod tuppaa kovettaa masua ( ja silloin on hyvin hankala suhtautua vittumaisten ihmisten vittumaisuuteen sortumatta itse vittumaisuuteen), ja jos on Panacod kuurilla, ei voi käyttää alkoholia, kun se voi aiheuttaa hengityslamaa, niin nyt sekin Panacodin haitta on poistunut. 

Joten Kippis, Malja Sotelle... mutta kurkatkaa siihen maljaan varulta, ettei se ole Sokrateen malja...mitä se on