Löytyykö netin syövereistä asiallista tietoa?

04.03.2019

Tässä taas huvin vuoksi muutamia nettikeskusteluja läpilukeneena, on pakko kommentoida tätä harhaluuloa mitä ihmisillä on  esim. siitä, että netistä löytyvät tiedot maahanmuuton kuluista tai siitä, kuinka paljon ihmisiä olisi työllistynyt aktiivimallin tai kiky:n myötä, olisi totta, koska tieto on ollut netissä.  Mutta mitä tarkoittaa se, että tieto on netissä? Se ei tarkoita mitään, nettiin on helppo kirjoittaa ihan mitä mitä vaan, se ei vaadi teknistä osaamista. Tieto ei muutu oikeaksi sillä, että sen tiedon on joku kirjoittanut, nettiin. 

On mahdollista tarkastaa kuinka paljon maahanmuuton kulut tosiasiassa on tai kuinka paljon, ihmisiä on työllistynyt aktiivimallin tai kiky:n myötä. Jokainen suomessa toimiva ministeriö kerää tietoa ja tekee tilastoja oman ministeriönsä toiminnasta, kuten myös verottaja, kela ja työvoimahallinto, kaikki nämä tiedot ovat julkisia. Eli jos haluatte oikeaa tietoa, teidän täytyy mennä ylläolevien tahojen, internetsivuille ja etsiä sieltä se tilastot palkki. Ja jos teillä, ei ole nettiä käytössä, kirjaston kautta löytyy myös kirjallisena julkaisuina nämä tiedot.

Mutta mutta, entä jos tieto on ollut lehdessä, sittenhän sen täytyy olla totta, kun journalisti on sen sinne kirjoittanut? Vai? Mutta mitäs sitten jos journalistilla onkin ollutkin huono päivä, eikä ole huvittanut tarkistaa jutussa käytettäviä fakta tietoja, ja on sitten hakenut tiedon netistä? Muuttuukos se tieto sitten todeksi. 

Vai olisiko tässä sama asia kyseessä kuin kuiskataan korvaan viesti, ja seuraava kuiskaa saman viestin seuraavan korvaan jne., pysyykö silloin juttu kasassa, EI, yleensä tämänkaltaisessa viestinnässä viesti tuppaa muuttumaan matkan varrella. 

Suomessa ei ole merkittävää sanomalehteä tällä hetkellä, mikä olisi sitoutumaton lehti. Eli suurin osa valtamediasta ja netissä julkaistavista lehdistä, on sitoutunut johonkin poliittiseen suuntaukseen, se kannattaa selvittää ennen kuin lukee lehteä onko lehti sitoutumaton vai jonkun tahon sitoutunut äänenkannattaja.

Koska tieto on valtaa, sitä ei välttämättä lehdistäkään enää löydy. Tiedonvälitys on suomessakin politisoitunutta. Tietoa pitää osata etsiä, koska myös se ettei tietoa välitetä, on valtaa.

Tietoa on saatavilla, sitä pitää osata etsiä, mutta jos joku luulee, että tieto on oikeaa, koska se löytyy netin syövereistä, jotain on todellakin mennyt pieleen.