Muuttopuuhissa taas. Estonia, Here I come! Sooner than I thought. So I have to go on the road again. Tällä minun tuurilla pitäisi varmaan yrittää sitä käänteislottoa, että voittaa jos ei saa yhtään oikein.

10.03.2019

Okei, nyt meni ehkä vähän pieleen joillakin muilla kuin minulla. Nimittäin vuokrasin tämän asunnon missä nyt olen sillä perusteella, että asuisin tässä nyt ainakin sen vuoden tai 1,5 ja sitten muuttaisin Viroon. Mutta nyt kun olen tässä asunut sen kuukauden vuokranantaja soitti, että heidän muuttuneen elämäntilanteen takia, asunto menee nyt myyntiin, ja he ehdottivat että ostaisin tämän asunnon missä olen nyt vuokralla, mutta kun en ole meinannut jäädä tänne Suomeen, niin en aio ostaa. Syynä Viroon muuttosuunnitelmille on suomalainen taiteilijoiden verotus, which is insane here, täällä joutuu myymään ei oota verotuksen takia. 

Joten näillä kokemuksilla mitä minulla on yksityisten vuokranantajien luotettavuudesta, suosittelen että kaikki, jotka haluavat asua vuokralla, välttävät yksityisiä vuokranantajia, kuin ruttoa. Kun joutuu aika useasti muuttaa. 

Mutta ei kyllä kunnallisetkaan toimijat mitenkään vuokra-asioissa erityisesti pääse loistamaan, esim. Kajaanin kunnallinen vuokranantaja on surullisen kuuluisa kajaanilaisten keskuudessa siitä, että se ei koskaan maksa vuokravakuutta takaisin (itsekkin tiedän yli 21 tapausta-joten ryhmäkanteelle olisi siellä käyttöä), mutta aina muuton jälkeen kajaanin kunnallisen vuokranantajan asunnot kyllä maalataan, ja remontoidaan, olipa remontille tarvetta tahi ei. Ja tälläinen käytäntöhän on laitonta. Kajaanissa kunnallinen vuokranantaja vaatii myös vuokralaiselta 2 lopputarkastusta ennen muuttoa kuukauden aikana, kun itseasiassa vain yksi lopputarkistus on laillinen. Ylimääräinen lopputarkistus liittyy ilmeisesti, korjaustarpeen arviointiin, ja toinen korjaustarpeen varmistamiseen. Jep. Esim. yksi tapaus on tiedossa, että eräs kajaanin kunnallisesta vuokra-asunnosta muuttanut, käytti asunnossaan siivousfirman siivoamassa asunnon, hän ei saanut vuokra-vakuuttaan sillä perusteella takaisin, kun asuntoa ei ollut kuulemma siivottu. Monet ei kuulemma jaksa enää edes vaivautua, tämän kajaanin kaupungin vuokrayhtiön käytännön takia, vaan esim. muuttaessa jättävät vanhat huonekalut asuntoon, kun saa kunnallinen toimija toimittaa ne kierrätykseen, vuokravakuutta vastaan. Ja naapuristani muuttanut henkilö ei saanut vuokravakuutta takaisin, koska vaikka hän oli siivonnut asunnon (ja hän asui tässä edellisen asukkaan jälkeen remontoidussa asunnossa 2 kuukautta, ja muutti siitä meluhaitan takia), huolto-miehen oli kuulemma pitänyt käydä lakaisemassa eteinen, ennen kuin he kykenivät esittelemään asunnon seuraavalle, koska eteisessä oli hiekkaa ja pieniä kiviä, ulko-oven edessä, mutta entäpä jos ne tulivatkin, huoltomiehen kengistä? Joten suomeen on iskostunut lyhyllä aikavälillä oikea kunnon kusetuksen kulttuuri, jos sinua höynäytetään, se on sinun vika - tyyliin. Lakien arvostus, taitaa olla vähän matallalla, matalamielisten joukossa, monessa nettikeskustelussa suomen perusongelmana tunnutaan pitävän toimivaa perustuslakia, vaikka suomen lippu ja suomen perustuslaki, ovat käytännössä sama asia. 

Joten hyvä vuokra-asunto olisi hakusessa, mutta nyt rajan takaa. Myös edellinen vuokranantaja Iisalmessa yritti periä minulta vesilaskua 170 euroa enemmän kuin mitä kulutus oli, no loppupelissä homma meni niin, että lasketutin vesilaskun isännöitsijällä vuokrasopimuksen ja maksettujen kuittien mukaan, ja katos vaan sain hyvitystä 40 euroa takaisin.. Mä luulen että taidan kysyä ihan hipun verran hyvitystä, tästä tulevasta muutosta, eli lain mukaan minulla on oikeus kysyä korvausta muuttokuluihin ja ainakin 1 kuukauden vuokra, koska muutto ei johdu minusta johtuvista syistä. 

No nyt selvisi miksi vuokra asunto meni alta myytiin, no vuokranantajani on täällä Lapinlahdella hoivapalveluja tarjoava yritys, ja kiitos Sote juttujen, Lapinlahden kunta päätti kilpailuttaa heidän palvelut vastoin yhdenvertaisuuslakia hankinta lain perusteella, joten he myyvät sillä perusteella omistamansa asunnon, koska tästä johtuva tulo vaje on ilmeinen,,,  ja heillä on myös sellainen käytäntö täällä Lapinlahdella, jos terveyskeskuksessa on vapaa paikka, hoitopalveluista siirtyy sinne asiakas, halusipa tai ei, ja täten murennetaan hoivapalvelu yrityksen toiminnalta pohjaa, joten kiitos vaan tästäkin kivasta Lapinlahden terveyskeskus (voisinkohan mä tehdä niille kantelun tästäkin?). Tälläistä se on kun Terveyskeskus ajattelee olevansa liikelaitos, ja kilpailee samoista asiakkaista yritysten kanssa.  Tälläinen käytäntöhän johtaa myös siihen, että terveyskeskuksen hoito paikat on jatkuvasti ylitäytöllä, ja sitten kun tulee potilas jolla on oikea tarve, terveyskeskus hoitoon, heillä ei ole tarjota paikkaa. Ja mikä pahimmillaan tarkoittaa sitä, että esim. hoitoa tarvitseva vanhus jätetään heitteille kotiinsa, tai siirretään keskussairaala hoitoon, joka on huomattavasti kalliimpaa kuin terveyskeskushoito. Olen aiemmin äänestänyt KD:tä ja Sari Essayahia, mutta nyt lähti puolue vaihtoon, koska Lapinlahti On Sari Essayahin kotikunta, ja hän mainostaa itseään osaamista ja energiaa lauseella.  Miten lie on?

Ja he ei ehkä tiedä vielä täällä Lapinlahdella, että sote meni nurin, kun heillähän on sotesopeutuskäytännöt vielä käytössä (ja tämä ylläoleva esimerkki on hyvä esimerkki siitä mitä sote olisi tarkoittanut käytännössä, terveyskeskuksistakin olisi tullut liikelaitoksia),,,, eli periaatteessa, kiitos vaan Juha Sipilä, sinuahan minua on kiittäminen loppupelissä tästä ylimääräisestä muutosta, o.l.i. kyllä aika kettumainen temppu. Miten se ehtii joka paikkaan, tyrimään muiden jutut? Pitäsköhän jonkun tehdä jonkunlainen tutkimus siitä mihin kaikkeen tämä ns. nyt maahan taputeltu sote-uudistus on tosiasiassa vaikuttanut.. Kieltämättä tuli minulle yllätyksenä, että ylimääräisen muuttonikin taustalta löytyy Sote Ja keskustan kuuma päiväuni, maakuntamallista. Hmmm... vastenmielisyyteni keskustapuoluetta ja Sotea kohtaan taitaa jatkua vielä jonkun aikaa....

Joten pitää kattoo, saanko väännettyy asiani niin, että ehtisin muuttopuuhiin Viroon jo kesällä. Hmmm. No meniköhän tässä nyt mitään pieleen, pitää vaan reipastua ja nopeuttaa aikataulujaan.... Toinen vaihtoehto on että laitan huonekalut ja taulut maksulliseen varastoon, ja lähden kiertää maailmaa. Mut sit pitäs jättää työnteko sikseen, ja se musta mukavaa... Mitähän tässä tekisi? Hmmm..... valintoja, valintoja, valintoja..... elämä on. Taidan ostaa rinkan ja kunnon vaelluskengät ja lähtee reissuun. Ja heipparallaa vaan Suomi.