Kokoomuksen tienvarsimainos

20.02.2019

Varoitus: Seuraavana on siis esimerkkejä mönkään menneistä mainoksista ja muutama kuvamuokattu kuva jotka voidaan tulkita myös poliittisena kannanottona, koska suomessa on tulossa eduskunta vaalit ja en ole kokoomuksen kannattaja, olen itseasiassa äänestänyt KD:tä viimeiset parikymmentä vuotta. Eikä ainakaan näin huono ja ammattitaidottomasti tehty mainos saa minua vaihtamaan puoluetta kokoomukseen. Eli alla olen tehnyt muutaman kuvamuokkauksen kokoomuksen tienvarsi vaalimainoksesta, jossa luki autot kuuluvat teille. Muokkasin siitä mainoksesta siis myös omat versioni. Näin kuvataiteilijan kannalta oli kiinnostavaa tässä mainoksessa myös luotamme suomeen tekstin alla olevat värit, ja luotamme suomeen täysvalkoinen teksti, tästä tuli minulle mieleen venäjän valtion lippu, jossa on täysin samat värit, joten tämä mainos ei toiminut ainakaan minulle silläkään tavalla, koska kokoomus on täysin oikean siiven puolue, joka päätti siis mainostaa itseään venäjän väreillä. Ei toimi nut minulle tämä mainos lainkaan, ei.

Luin nettikeskusteluja siitä, kuinka ihmiset reagoivat tähän mainokseen, muutamat, jotka tosin olivat vähemmistössä vannoivat tämän mainoksen olevan hyvä, koska se herätti keskustelua ja erilaisia tunnetiloja, ja he olivat sitä mieltä että tämä on mainoksen kuin mainoksen pääasiallinen tehtävä yleensäkin ottaen, eli herättää keskustelua, ja jos mainos herättää keskustelua ja tunnetiloja niin heidän mukaansa mainos toimii. Mutta tämä ei pidä paikkaansa.

Mainos ei toimi juuri silloin jos se herättää keskustelua tai tunnetiloja, mainoksen tehtävä on olla kohdennettua viestintää, mainos toimii vain silloin, jos se herättää sellaisen mielikuvan ja tunnetilan sekä sellaista keskustelua mainoksen katsojassa ja mainoksen katsojan lähipiirissä mikä on ollut mainoksen tekijän tavoite.

Mitä mielikuvia tulee Teille tulee lauseesta autot kuuluvat teille. Onko tässä lauseessa mitään sisältöä? Vai onko se irrallinen virke, joka ei liity mihinkään.

Jos sitä lausetta katsotaan sellaisena kuin se on, se on itsestään selvyys, eli millaista mainontaa on se että mainoslauseeksi valitaan itsestään selvyys.

Eräs kokoomuspuoluetta edustanut Harri Holkeri vastasi joskus toimittajan kysymykseen saanko haastatella, minä juon nyt kahvia. Tämä Autot kuuluvat teille on samanlainen tapaus. Eli Harri Holkeri vastasi toimittajalle minä juon nyt kahvia, koska hän joi kahvia. Mutta toimittaja siitä suuttui ja teki lehtijutun, ja nyt kukaan ei muista enää Harri Holkerin poliittisia saavutuksia, vain tuon lausahduksen. Mutta ehkä nettikeskustelijoiden mielestä se oli messevää kokoomuksen markkinointia, kuten tuo älyvapaa lause autot kuuluvat teille. Ajatellaanpa kuinka Harri Holkeri, olisi voinut estää tämän että hänet muistetaan vain kyseisestä lausahduksesta, hän olisi voinut kommunikoida paremmin, eli hänen olisi kannattanut sanoa toimittajalle, vastaan kysymykseesi kun olen ensin juonut kahvini, ja sen jälkeen hänen olisi kannattanut vastata toimittajan kysymyksiin.

Joten tässä on hyvä esimerkki, mitä tarkoittaa asianmukainen viestintä. Kokoomuksen ei olisi kannattanut ruveta selittelemään, "halusimme herättää keskustelua", vaan olisi pitänyt sanoa suoraan, eli viestimme jäi epäselväksi, ymmärrämme nyt kun saimme palautetta, tarkoitimme sillä lausella tätä ja tätä asiaa....sitten oltaisiin taas päästy kiinni siihen mitä tarkoittaa viestintä. Yritän vääntää rautalangasta, koska aika monella tuntui olevan se ajatus, että mainos toimii, jos se herättää keskustelua, asia ei ole näin.

Mainos toimii vain, jos siitä keskustellaan sillä lailla kuin mainoksen on tarkoitus ollut vaikuttaa. Jos mainos herättää kohteessaan, huvittuneisuutta, myötä häpeää, noloutta, hämmennystä tai jotain negatiiviseksi tulkittavaa tunnetta, kuten ärtymystä, mainos kyllä jää mieleen, mutta se karkoittaa kuluttajan eli tässä tapauksessa äänestäjän pois kokoomuksen vaalilistojen ääreltä. Koska suomalainen tekee osto ja äänestyspäätöksensä sen mukaan, kuinka hyväksyttäväksi hän kokee osto tai äänestys päätöksensä lähipiirissään, ja jos lähipiiri nauraa tälle mainokselle, on oletettavaa, että äänet jäävät tällä kertaa saamatta.

Puretaanpa lause autot kuuluvat teille osiin. Eli viesti kuuluu a kuuluu b:n. Eli olemme kokoomus, olemme sitä mieltä että a kuuluu b:n. Mitä voimme päätellä kokoomuksesta kun kuulemme tämän viestin, emme mitään. Koska kokoomus ei sano viestissään mitään. Tietysti jos kokoomus olisi sanonut, että kokoomus kuuluu hallitukseen viesti olisi ollut selvä, mutta a kuuluu b:n sisältää myös ajatuksen siitä että kokoomus kuuluu oppositioon. Eli koska kokoomus ei ottanut tässä mainoksessaan tosiasiallisesti mihinkään kantaa, viesti jäi epäselväksi ja muokattavaksi.

Eli viesti oli jotain kuuluu johonkin. Kokoomus. Piiloviesti siis oli kokoomus kuuluu johonkin, mutta kokoomus ei vastannut kysymykseensä tällä markkinointiviestillä, joten netti-ilkimykset vastasivat. Ja aivan samoin kuin myyjän täytyy olla valmis klousaamaan kauppa, markkinoinnissa täytyy olla valmis klousaamaan oma myynti slogan.

Ei ihan tuolla effortilla, minua ainakaan saada äänestämään kokoomusta. Itseasiassa en pysty edes arvaamaan mitä he yrittivät tällä viestillään sanoa, minulle tästä mainoksesta tuli ensimmäisenä mieleen, että mitä onko aprillipäivä siirretty helmikuulle, ja sitten kun selvisi ettei ole, toinen ajatus oli että okei, kokoomuksen mielestä autot kuuluvat meille, mutta kenelle kuuluu kokoomuksen mielestä tieverkko. Minä käsitin tämän mainoksen niin, että olkaa onnellisia että teillä on autot, kokoomus aikoo yksityistää tieverkon. Joten tulkinnan varaisuutta on tässä "viestissä" ihan likaa. Tälläinen markkinointi mitä kokoomus tässä teki, ei ole hyvä idea. Mainonnassa ei koskaan kannata pyrkiä herättämään keskustelua, se on yleensä vihon viimeinen kommentti, kun viestintävastaava ei pysty paikkaamaan virheitään muuten. Markkinointi täytyy olla kohdennettua, selvää, kohderyhmä täytyy olla tiedossa ja sanoma yksiselitteinen. Minulle tuli jostain syystä tästä mainoksesta mieleen venäjä, aivan kuin Dmitri Medvedevillä olisi ollut samantyylinen mainos käytössään joskus, paitsi että luotamme suomeen lauseen kohdalla olisi ollut venäjän lippu, en valitettavasti löytänyt sitä enää google kuvahakutoiminnon avustuksella, mutta jos joku löytää, niin voisitko laittaa minulle viestiä siitä.

Ei vitsi nyt mä vasta hokosin, toi alla oleva kuvahan olikii, se ainoa alkuperäinen orpo  mainos...