Esimerkki myyjän "huonosta päivästä".

20.02.2019

Kävinpä tuossa asioimassa paikallisessa kirjakaupassa, jossa on hyvä valikoima ja myös asiamiesposti ja tulostuspalvelu. 


Pikkuisen oli jonoa postissa,  ja minulla oli tarkoitus tehdä akryylimaalitilaus. Mutta koska jono oli pitkä, niin ajattelin että odottelen rauhassa, että myyjä vapautuu, että voin tehdä tilaukseni. Jonossa ensimmäisenä ollut henkilö, halusi jäljennöksen asiakirjastaan, ja myyjä kysyi skannataanko vai tulostetaanko. Ja koska asiakas ei tiennyt näiden kahden eroa, eikä ilmeisesti myyjäkään, asiakas sanoi tulostetaan. Mutta tulosteelle ei asiakirjaa saatukaan sopimaan. Sitten asiakas sanoi, eikun skannataan ensin, niin sitten se onnituu. Myyjä tiuskaisi "Olisit heti sanonut, nyt meni nämäkii paperit hukkaan..". Myyjän äänensävy, ei ollut ystävällinen. Muut jonossa rupesi supisemaan " että onpa herkkä..., että oh oh". No minä tulin sitten siihen tulokseen, että minä se varmaankin voin tilata maalini netistä, ja mielellään suoraan kotiin toimitettuna, ja lähdin tassuttelemaan kotiini ja maalit jäi ostamatta. 

ELi, mitä meni pieleen? Ensinnäkin, kyse oli pieleen menneestä viestinnästä.

Eli myyjän täytyy tietää viimekädessä mitä asiakas tarvitsee. 

Myyjän ei ole hyvä idea ruveta tiuskimaan asiakkaalleen, jos hän itse ei ole osannut selittää asiakkaalle tulostuksen ja skannauksen eroja.

Ja koska kyseessä on pieni paikkakunta, jonossa oli 7 ihmistä, minun lisäkseni, kaikki kuulivat tämän pienen episodin, ja jos he kertovat sen tuttavilleen, niin aika äkkiä tulee tälle kivijalka liikkeelle huono maine. 

Minäkin päätin, vaihtaa liikettä sen jälkeen. Eli yrityksen ovi käy harvemmin, mikäli myyjä katsoo asiakseen purkaa paineitaan asiakkaaseen, joka maksaa viimekädessä hänen leipänsä.